söndag 19 maj 2013

Nässelplättar

Plockade med mig lite nässlor från sommarstället också. Idag satte jag handskarna på och gjorde delikata plättar på ogräset. De ser ju väldigt stickiga och otäcka ut, men oj vad gott det blir i plättar.
Jag använde ett recept jag hittade här. Hade inte grädde, så använde bara mjölk. Det var jätte lätt att göra och jag hade dessutom en liten 21 månader gammal hjälpreda i köket, som älskade slutresultatet och åt många plättar med god aptit.
Nässelplättar
2 l färska nässlor
5 dl mjölk
3 ägg
2 dl spelt- eller grahammjöl (jag använde graham, för spelten var slut)
2 dl vetemjöl
2 tsk salt

Noppa & skölj nässlorna. Förväll dem i kokande vatten ca 2-3 min. Sila, kyl ner och mixa (eller hacka). Vispa ägg med hälften av mjölken. Blanda i salt och mjöl. Då det blivit en jämn smet, blanda i resten av mjölken (1 dl mjölk kan bytas ut mot 1 dl grädde). Låt svälla en stund och stek sedan i lite smör. Servera med lingonsylt, grynost, eller annat gott. Gott och lite hälsosmat samtidigt : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar